Bereikbaarheid
De praktijk is vlot bereikbaar met de auto. Er is ruime (betalende) parkeermogelijkheid in de nabijheid (o.a. Ciamberlanidreef of Diederik Van Beverenlaan).
Kom je met het openbaar vervoer, dan zijn dit de haltes in de buurt:
Halte Beveren-Waas Van Beverenlaan (300 m) – bus 83 en 289
Halte Beveren-Waas Markt (350 m) – bus 81, 82, 84 en 85
Indicaties voor orthodontie
Een orthodontische behandeling kan op iedere leeftijd plaatsvinden, op voorwaarde dat de algemene en tandheelkundige gezondheid van de patiënt dit toelaat. Iedereen die een gezond en verzorgd gebit heeft (zonder cariës en ontsteking van het steunweefsel), komt met andere woorden in aanmerking voor orthodontie.
Rond welke leeftijd moet een orthodontische behandeling starten?
In functie van de terugbetaling door de mutualiteit, start een vroege orthodontische behandeling best vóór 8,5 jaar. Voor de ‘klassieke’ orthodontische behandeling moeten de nodige documenten bij het ziekenfonds toekomen vóór de leeftijd van 15 jaar.
Tarieven
Terugbetaling
Indien de aanvraag verlopen is of indien er geen aanvraag ingediend werd voor de 15de verjaardag, is er GEEN tegemoetkoming meer mogelijk.
Als je de behandeling langer dan drie maanden onderbreekt zonder toestemming van de orthodontist, vervalt automatisch de terugbetaling door het ziekenfonds.
Een vroegtijdige orthodontische behandeling moet voor de leeftijd van 8,5 jaar worden opgestart om van een bijkomende tegemoetkoming te kunnen genieten. Hiervoor moet er een meldingsformulier worden opgesteld, tenminste zes maanden voor de negende verjaardag. Dit formulier (bijlage 60 bis) wordt door de orthodontist meegegeven bij de start van de behandeling en moet aan het ziekenfonds worden bezorgd.
Veel ziekenfondsen bieden vrijblijvend een bijkomende tandverzekering aan. In sommige gevallen kan dit interessant zijn, in andere gevallen minder. Houd er rekening mee dat er meestal een wachttijd is, er vaak een aansluitverplichting is voor het ganse gezin, etc. Gelieve ons iets te laten weten als je een dergelijke verzekering hebt, zodat wij de nodige formulieren voor de bijkomende terugbetaling kunnen opmaken.
Betalingsmogelijkheden
Duurtijd van een orthodontische behandeling
Kan ik buiten de schooluren komen?
Poetsen van de tanden en de apparatuur
Het belang van een goede mondhygiëne kan niet genoeg worden benadrukt. Dit is niet enkel van belang voor een mooie glimlach, het is ook belangrijk voor je algemene gezondheid.
Voorzie voldoende tijd om je tanden en de apparatuur grondig te poetsen. Dit kan manueel of elektrisch en met een tandpasta die fluoride bevat. Begin met het zorgvuldig poetsen van de overgang tussen je tanden en je tandvlees. Vervolgens poets je alle kanten van de apparatuur. Vergeet ook de kauwvlakken en de binnenkant van de tanden niet. Tot slot ga je met de kleine borsteltjes onder de draad en tussen de tanden in.
Bekijk de video hier.
Uitneembare beugels poets je m.b.v. een tandenborstel en neutrale (geurloze) handzeep, op het moment dat je ook de tanden poetst. Als je merkt dat het reinigen met de tandenborstel onvoldoende is, kan je de beugel bijkomend reinigen met een bruistablet.
Wat als…
… je tanden gevoelig zijn?
De eerste dagen na het plaatsen van de apparatuur of nadat je op controle geweest bent, kunnen de tanden gevoelig zijn, vooral bij het eten. Dit is een reactie op de tandverplaatsing en komt vaak voor. Indien nodig, mag je hiervoor een pijnstiller nemen.
… er iets in je wang of tong prikt?
Bedek het irriterende deel met de was die je meekreeg bij het plaatsen van de apparatuur. Als je geen was bij de hand hebt, kan je gebruik maken van suikervrije kauwgom. Je verwittigt de praktijk en er wordt zo snel mogelijk een afspraak gepland om het probleem op te lossen.
… er een blokje los is?
Als je er geen hinder van ondervindt, laat je het blokje zitten en wordt deze hersteld bij de eerstvolgende controle. Als het losse blokje pijn of ongemak veroorzaakt, of je hebt het blokje nodig om je elastiekje te kunnen dragen, dan neem je beter telefonisch contact op om het te laten herstellen. In afwachting van je afspraak kan je het blokje afschermen met orthodontische was.
… er een ringetje/bandje los is?
Als je er geen hinder van ondervindt, laat je het ringetje/bandje zitten en wordt alles hersteld bij de eerstvolgende controle. Als je het ringetje/bandje nodig hebt om een elastiekje of buitenbeugel te kunnen dragen, dan neem je beter telefonisch contact op om het te laten herstellen.
… een separatie-elastiek (voorbereidend elastiekje tussen de tanden) loskomt?
De elastieken worden geplaatst om ruimte te maken tussen de tanden zodat de ringetjes/bandjes van de beugel vlot geplaatst kunnen worden. Indien het elastiekje vanzelf loskomt, wil dit zeggen dat er voldoende ruimte is en moet je geen nieuwe afspraak maken om de elastiek(en) opnieuw te plaatsen. Probeer er wel voor te zorgen dat de elastiekjes zo lang mogelijk ter plaatse blijven.
… je uitneembare beugel stuk is of pijn doet?
Indien de schade beperkt is en je geen pijn of last hebt als je je beugel insteekt, dan kan je de beugel verder dragen tot de volgende consultatie.
Indien de beugel volledig stuk is of indien je pijn ondervindt bij het insteken van je beugel, dan laat je je beugel voorlopig even uit. Je neemt best contact op met praktijk om zo snel mogelijk een afspraak vast te leggen. Hoe langer de beugel niet gedragen wordt, hoe moeilijker het wordt de beugel opnieuw te laten passen.
… je retentiedraad los is?
Neem contact op met de praktijk (of eventueel met de orthodontist van wacht) om zo snel mogelijk een afspraak te maken. Als de retentiedraad loskomt, is de kans groot dat de tanden verschuiven. Indien je ook een uitneembare retentiebeugel hebt, blijf je die goed dragen. Indien de draad volledig losgekomen is, houd je het draadje bij en neem je het mee naar je afspraak bij de orthodontist. Als er een nieuwe retentiedraad moet gemaakt en geplaatst worden, zal daar een kostprijs aan verbonden zijn.
… je elastiekjes op zijn?
Je verwittigt de praktijk en we spreken af wanneer je een nieuw zakje kan komen halen. Kan je moeilijk langskomen, dan kunnen we de elastiekjes ook per post opsturen. Neem NIET de elastiekjes van je broer, zus, vriend of vriendin. Er zijn nl. verschillende diktes en lengtes in de elastiekjes.